10 Haziran 2012 Pazar

biyogaz...


 Atıklarda ki enerji; ben bunu böyle değerlendiriyorum. Çevremizde atık olarak değerlendirdiğimiz birçok maddenin içerisinde gizli olan enerjinin farkın damıyız? Bahçe atıkları (dallar, yapraklar vs…), evsel atık sularımız da bile bu potansiyel enerji var. Peki bu enerji nedir? Tabi ki biyogaz. Peki biyogaz nedir?

Organik bozulabilir maddelerin, oksijensiz ortamda parçalanması ile açığa çıkan gazı biyogaz olarak tanımlarız. Bu gaz; biyojenik maddelerden meydana gelir ve bir biyoyakıttır. Fermantasyon veya anaerobik bozunma ile meydana gelen biyogaz; hayvan dışkıları, biyokütle, bitkisel ve zirai atıklar, evsel atıksu, arıtma suyu çamurları ile enerji bitkilerinden elde edilebilir. Bu tip biyogazlar birincil olarak karbondioksit ve metan içermektedir. Diğer bir tip biyogaz ise diğer biyo kütlelerden  gazlaştırma ile elde edilir. Bu tür gazların içerisin de ise birincil olarak nitrojen, hidrojen ve karbonmonoksit ve eser miktarda metan bulunur.

  Oluşturulan biyogazdan ısı ve elektirik elde edilebileceği gibi, sıkıştırılarak motorlu taşıtlarda da kullanmak mümkündür. Yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogaz için bir çok ülke maddi enerji avantajı sağlamaktadır.

         Biyogaz elde edebilmek için kullanılabilecek maddeler;
ü      Bahçe atıkları (dallar, yapraklar, vs...)
ü      Gıda fabrikalarının proses atıksuları
ü     Gıda fabrikalarının proses atıksuları
ü     Zirai artıklar (Bitki sapları, meyva kabukları, vs...)
ü     Hayvan dışkıları (Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları)
  
DOĞADA İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ HER ŞEY VAR ZATEN ÖYLE DEĞİL Mİ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder