24 Haziran 2012 Pazar

Etanol üretimi...


Üretimi

Etanol, farklı besin kaynaklarından bir çok farklı yöntemlerle elde edilebilir. Brezilyada etanol elde etmek için şeker kamışı kullanılırken farklı bölgelerde değişik hammaddeler de kullanılmaktadır. Etanol üretiminde dallı darı mısıra göre iki kat daha verimlidir. Üretimin temel aşamaları; rafine ederek nişasta haline getirmek, sıvılaştırmak ve sakarifikasyon (hidroliz yöntemi ile nişasta glikoza dönüşür), fermentasyon, damıtma, dehidrasyon ve opsiyonel olarak denaturasyon. Fermentasyon sırasındakarbondioksit gazı açığa çıkar.
fermantasyon ile elde edilen etanol sonucunda suda çözünmüş etanol elde edilir. Etanol`ün yakıt olarak kullanılması için mutlaka sudan ayrıştırılması gerekmektedir. Kullanılan en eski ve basit yöntem olan damıtmadır, ancak bu yöntem ile su etanol karışımı azotrop olduğundan %95-96 saflıktan öteye gitmek mümkün değildir. Çözelti karışımı damıtmayı devam ettirerek % 96`dan daha saf etanol üretmek olanaklı değildir.

Benzin ile karıştırılabilmesi için, en az %95,5 ile %99,9 arasında bir saflığa gereksinim vardır. Saflaştırmak için kullanılan yöntem en yaygın olarak saflaştırma yöntemi, moleküler elek kullanarak fiziksel absorblama prosesidir.

Eskiden çiftçiler kendi etanollerini damıtırken damıtma sürecinin bir elemanı olarak ısı plakalarından faydalanırlarmış. Isı plakaları genellikle etanol`e karışabilen kurşun içerirlermiş. Bu işlemle kontamine olmuş yakıtın kullanılması sonucu sinir sistemine zarar veren kurşun havaya karışırmış.
Etamol yakıtı günümüzde özel olarak yetiştirilen bitkilerden, kurşun bulundurmayan yöntemlerle elde edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder