Üretimi
Etanol, farklı besin kaynaklarından
bir çok farklı yöntemlerle elde edilebilir. Brezilyada etanol elde etmek için
şeker kamışı kullanılırken farklı bölgelerde değişik hammaddeler de
kullanılmaktadır. Etanol üretiminde dallı darı mısıra göre iki kat daha
verimlidir. Üretimin temel aşamaları; rafine ederek nişasta haline
getirmek, sıvılaştırmak ve sakarifikasyon (hidroliz yöntemi ile nişasta glikoza dönüşür), fermentasyon, damıtma, dehidrasyon ve
opsiyonel olarak denaturasyon.
Fermentasyon sırasındakarbondioksit gazı açığa çıkar.
fermantasyon ile elde edilen etanol sonucunda suda çözünmüş
etanol elde edilir. Etanol`ün yakıt olarak kullanılması için mutlaka sudan
ayrıştırılması gerekmektedir. Kullanılan en eski ve basit yöntem olan
damıtmadır, ancak bu yöntem ile su etanol karışımı azotrop olduğundan %95-96
saflıktan öteye gitmek mümkün değildir. Çözelti karışımı damıtmayı devam ettirerek
% 96`dan daha saf etanol üretmek olanaklı değildir.
Benzin ile karıştırılabilmesi için, en az %95,5 ile %99,9 arasında
bir saflığa gereksinim vardır. Saflaştırmak için kullanılan yöntem en yaygın
olarak saflaştırma yöntemi, moleküler
elek kullanarak
fiziksel absorblama prosesidir.
Eskiden çiftçiler kendi etanollerini
damıtırken damıtma sürecinin bir elemanı olarak ısı plakalarından
faydalanırlarmış. Isı plakaları genellikle etanol`e karışabilen kurşun
içerirlermiş. Bu işlemle kontamine olmuş yakıtın kullanılması sonucu sinir
sistemine zarar veren kurşun havaya karışırmış.
Etamol yakıtı günümüzde özel
olarak yetiştirilen bitkilerden, kurşun bulundurmayan yöntemlerle elde
edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder