14 Haziran 2012 Perşembe

güneş paneli nasıl çalışır


Güneş panelleri nasıl çalışır

            Güneş ışığı foton denen küçük enerji zerreciklerinden oluşur. Her dakika güneşten dünyamıza gelen fotonlar bir yıllık kullanabileceğimiz enerjiyi dünyamıza ulaştırır. Gelen bu enerjiden yararlanarak elektrik üretmek amacı ile güneş panelleri, başka bir ifadeyle fotovoltaik paneller kullanılır.
 Fotovoltaik paneller yani güneş panelleri, bir sürü solar hücreden oluşur. Bu hücreler dünyamızda çokça bulunan silikon adı verilen elementlerden yapılır. Her hücre aynı pillerde olduğu gibi elektrik akımı oluşturmak için bir negatif ve bir pozitif katmandan oluşur.
Güneşten gelen fotonların güneş paneli üzerinde bulunan bu hücrelere gelmesiyle oluşan enerji hücreler tarafından emilir ve elektronların özgürce hareket etmesine yol açar.

 Elektronlar panelin alt kısmına doğru ilerler ve bağlantı kablolarından geçer ve dışarı çıkarlar. Elektronların bu hareketine elektrik denir.

 İhtiyaç duyulan enerji miktarına göre solar hücreler bir araya getirilip farklı alanlarda kullanmak ve enerji üretmek amaçlı kullanılabilir. Panel büyüklüğü yapılacak işe göre değişse de prensip hep aynıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder